
It’s the most wonderful time of the year τραγούδησε για τα Χριστούγεννα ο Andy Williams και εμείς στο D-FiLES ξέρουμε τον λόγο: γιατί τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή (και δη πολυήμερη αν συμπεριλάβουμε την Πρωτοχρονιά και όλες τις ονομαστικές εορτές που τα πλαισιώνουν) και οι γιορτές είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να πιούμε περισσότερο κρασί. Όλοι το ξέρουν αυτό!
Επειδή, λοιπόν, μένουμε πιστοί στη παράδοση και στα φετινά Χριστούγεννα το κρασί θα είναι και πάλι ο επίτιμος καλεσμένος του τραπεζιού μας, φτιάξαμε μία λίστα – τη δική μας wine list – που θα ζεστάνει και θα γλυκάνει τις επόμενες μέρες μας..
Έργο 2019 Λευκό
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλίες: Sauvignon Blanc 100%
Αλκοόλ: 12,5% vol
Χρώμα ανοιχτό κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες και μύτη με πολυπλοκότητα: ανθικό χαρακτήρα αμυγδαλιάς που συμπληρώνεται από πράσινο μήλο, ανανά και φρεσκοκομμένο γρασίδι. Στόμα με ανεβασμένες δόσεις οξύτητας αλλά και αρωματικό χαρακτήρα που μας οδηγεί νοερά σε κήπο με μηλιές και ροδακινιές. Αν και είναι στην Νότια Ελλάδα ο αμπελώνας της Πελοποννήσου με τα ορεινά αμπελοτόπια δεν αφήνει ένα Sauvignon Blanc να περάσει απαρατήρητο.
Συνοδεύει: Λευκά κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, θαλασσινά και ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες. Δοκιμάστε το, επίσης, με λευκά τυριά όπως ανθότυρο ή μανούρι.
Savvatiano
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Αττική
Ποικιλίες: Σαββατιανό 100%
Αλκοόλ: 12% vol
Ανοιχτό χρυσό χρώμα και μύτη φρουτώδης που χαρακτηρίζεται από αρώματα μήλου, αχλαδιού και μπανάνας. Στόμα δροσερό με φινέτσα και οξύτητα που δίνει σε αυτό ένα νεανικό χαρακτήρα και σε εμάς τη διάθεση να το ανακαλύψουμε. Η μπανάνα κλείνει αρωματικά την επίγευση δίνοντας μια πολύ καλή εκδοχή της ποικιλίας από τα ξηρικά αμπέλια των Μεσογείων.
Συνοδεύει: Λευκά κρέατα και ψάρια στον ατμό, ζυμαρικά με άσπρες σάλτσες, κρέμα και τυρί και φυσικά σαλάτες και βουτυράτα μαλακά τυριά.
Antara 2019
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Κυκλάδες
Ποικιλία: Ασύρτικο 100%
Αλκοόλ: 13,5 % vol
Ωρίμανση: 6 μήνες παραμονή με τις οινολάσπες
Χρώμα ανοιχτό αχυρένιο και μύτη που θυμίζει το ξύσμα λεμονιού, πιπεριού και νότες αλμυρής θαλασσινής πέτρας. Η αίσθηση στο στόμα είναι δροσερή, λεμονάτη και τραγανή που «ακουμπάει» σε ορυκτό φόντο και η επίγευση μας προκαλεί με τους πιπεράτους και ορυκτούς χαρακτήρες της. Το Ασύρτικο δεν χάνει τη δύναμη του ακόμα και έξω από το ηφαιστειογενές νησί.
Συνοδεύει: Σκληρά λευκά τυριά, αλμυρές πικάντικες φέτες και μεγάλα ψάρια ψητά στα κάρβουνα, όπως και πίτες με αρωματικά χορταρικά.
Μαλαγουζιά 2019
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Φλώρινας
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά 100%
Αλκοόλ: 13,5% vol
Χρώμα λεμονί, μέτριας έντασης με πράσινες ανταύγειες και ανθικά αρωματικά χαρακτηριστικά όπως τριαντάφυλλο και εσπεριδοειδή μαζί με πράσινα φρούτα, μήλο και αχλάδι. Η αρωματική παλέτα συνεχίζει με νότες πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών που δομούν μία αίσθηση φρεσκάδας ενώ το στόμα ασυνήθιστα πλούσιο με ευχάριστη οξύτητα και λεμονάτα χαρακτηριστικά οδηγεί σε μία επίγευση μακράς διάρκειας.
Συνοδεύει: Πράσινες σαλάτες αλλά και τηγανιτούς μεζέδες της Ελληνικής κουζίνας, ενώ μπορείτε να το απολαύσετε και μόνο του ως απεριτίφ.
Roya Oak 2017
Ποικιλίες: Μοσχάτο Σάμου 100%, βιολογικής καλλιέργειας
Ωρίμανση: 6 μήνες παραμονή με τις οινολάσπες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500 λίτρων
Πολύπλοκη μύτη από νύξεις δρυός ενσωματωμένες με φυτικά αρώματα που θυμίζουν εκχυλίσματα μεσογειακών βοτάνων. Στόμα φρουτώδες με έμφαση στο φρέσκο αχλάδι, το φρέσκο μανταρίνι και το φρέσκο βερίκοκο. Η οξύτητα είναι ισορροπημένη και η επίγευση φρουτένια, με το ξύλο να “σβήνει” όμορφα και με μακρά διάρκεια.
Συνοδεύει: Σαλάτες, θαλασσινά, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, φρούτα και λευκά τυριά.
Δάκρυ Πεύκου 2019
Κατηγορία: Ρετσίνα, Ονομασία κατά Παράδοση
Ποικιλίες: Ασύρτικο 100%
Αλκοόλ: 13,5% vol
Ωρίμανση: 6 μήνες παραμονή με τις οινολάσπες
Ξανθό χρώμα με χρυσαφένιες ανταύγειες και αρώματα ευωδιαστών εσπεριδοειδών σε φόντο βανίλιας και βουτύρου, με βοτανικούς τόνους δεντρολίβανου, θυμαριού και πιπερόριζας. Εκρηκτικά φρουτώδη αρώματα, έντονη μεταλλικότητα, ισορροπημένη οξύτητα και εντυπωσιακή επίγευση μεγάλης διάρκειας. Η άλλη σύγχρονη εκδοχή της Ρετσίνας.
Συνοδεύει: Αστακομακαρονάδα, θαλασσινά μαγειρεμένα με αρωματικά βότανα, λιπαρά ψάρια στον φούρνο ή τη σχάρα, λαχανικά στη σχάρα, λευκά κρέατα και πιάτα της μεσογειακής κουζίνας πλούσια σε ελαιόλαδο, αλλά και της ασιατικής, όπως το σούσι.
Silphium 2019
Ποικιλίες: Grenache, Syrah & Φωκιανό
Ωρίμανση: 7 μήνες παραμονή με τις οινολάσπες, 30 % σε δρύινα βαρέλια – 85% σε ανοξείδωτες
δεξαμενές
Χρώμα που κινείται μεταξύ λευκόσαρκου ροδάκινου και πεπονιού. Μύτη με πολυπλοκότητα και φινέτσα στην οποία κυριαρχούν τα εξωτικά φρούτα και δη το μάνγκο. Στόμα πλούσιο, ισορροπημένο με εξαιρετική δομή, ανθικό χαρακτήρα, νότες βοτάνων (χαμομήλι) και ψημένου ψωμιού και ευγενικές τανίνες που του προσφέρουν δυνατότητα παλαίωσης.
Συνοδεύει: Ψάρια και θαλασσινά, ζυμαρικά με ελαφρές σάλτσες ντομάτας καθώς και πίτες λαχανικών, ριζότο και σούσι.
Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection 2015
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος
Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon 80% και Λημνιό 20%, βιολογικής καλλιέργειας
Αλκοόλ: 14,5% vol
Ωρίμανση: 16 μήνες σε βαρέλια 300 λίτρων
Παλαίωση: 12 μήνες στη φιάλη
Βαθύ ερυθρό χρώμα και πλούσιο άρωμα από μικρά ερυθρά φρούτα, μπαχαρικά και βανίλια. Στόμα θερμό, γενναιόδωρο με αρμονικές και καλά ενσωματωμένες τανίνες που συνοδεύουν στη μακρά επίγευση τα αρώματα του καφέ της σοκολάτας και της δρυός του βαρελιού. Ο αμπελώνας της Χαλκιδικής με τα ορεινά και τις θαλάσσιες αύρες γεννάει υπέροχα κρασιά.
Συνοδεύει: Πλούσια ζουμερά κρέατα, ψητά στη σχάρα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά καθώς και τριχωτό κυνήγι και σκληρά ώριμα κίτρινα τυριά όπως γραβιέρα.
Μαύρο Μεσενικόλα 2019
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Μεσενικόλα
Ποικιλίες: Μαύρο Μεσενικόλα 70%, Syrah & Carignan 30%
Ωρίμανση: 12 μήνες σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια
Το ρουμπινί, ελκυστικό χρώμα του δικαιολογεί το όνομα της ποικιλίας. Μύτη ενδιαφέρουσα με χαρακτήρες φρούτων και λουλουδιών και ένα αρκετά πλούσιο σώμα με ώριμες τανίνες και με επίγευση που αναδύει αρώματα λουλουδιών και φρούτων του δάσους. Οι λιγότερο γνωστές ποικιλίες δίνουν σε αυτό το κρασί έναν ευγενικό χαρακτήρα, που δείχνει τον δρόμο μακριά από την πεπατημένη.
Συνοδεύει: Συνδυάζεται αρμονικά με ψητό κόκκινο κρέας, με κυνήγια και κόκκινες σάλτσες, με καπνιστά τυριά και αλλαντικά καθώς και με φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι.
Λημνιώνα 2016
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Τύρναβος
Ποικιλίες: Λημνιώνα 100%
Ωρίμανση: 12 μήνες σε βαρέλι
Ρουμπινί χρώμα με κόκκινα φρούτα (κεράσι και βατόμουρο) που ξεκινάνε την επαφή μας με το άρωμα. Λεπτές νότες μπαχαρικών προστίθενται στις πρώτες εντυπώσεις και ένα στόμα που το χαρακτηρίζει η λεπτότητα. Οι καλοδουλεμένες ώριμες τανίνες αποκτούν μια ξεχωριστή έκφραση με την φρέσκια οξύτητα. Επίγευση με αρώματα ώριμων φρούτων και διακριτικές νότες του ξύλου.
Συνοδεύει: Κόκκινο κρέας με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά, φτερωτό κυνήγι και ζυμαρικά. Φυσικά κίτρινα ώριμα τυριά και αλλαντικά.
Τρύπιο Λιθάρι
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Θήβας
Ποικιλίες: Merlot 50%, Cabernet Franc 50%
Αλκοόλ: 13,5% vol
Ωρίμανση: 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια
Δύο κοσμοπολίτικες ποικιλίες παντρεύονται με σκοπό να δώσουν ένα κρασί βαθύ πορφυρού χρώματος και πλούσιου αρωματικού μπουκέτου κερασιών, μαρμελάδας βατόμουρου, βανίλιας και μπαχαρικών. Στόμα που χαρακτηρίζεται από βελούδινες τανίνες και γευστική ισορροπία.
Συνοδεύει: Πιάτα της ελληνικής, μεσογειακής, ιταλικής και διεθνής κουζίνας. Απολαύστε το δίπλα από κόκκινα κρέατα με πικάντικες σάλτσες, κυνήγια, αλλαντικά και τυριά με έντονη γεύση.
Tsigello 2019
Κατηγορία: ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιάλειας
Ποικιλίες: Τσιγκέλω (Μαυροδάφνη) 100%
Αλκοόλ: 12% vol
Ωρίμανση: 5 μήνες σε χειροποίητους πήλινους αμφορείς (80%) και σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια (20%)
Βαθυκόκκινο χρώμα με βιολετί ανταύγειες και αρώματα φρέσκου πετροκέρασου, κράνου, μούρου, δάφνης, ευκάλυπτου και μέντας που γλυκαίνουν με την επίδραση των αρωμάτων της μηλογαλακτικής ζύμωσης (βανίλια, πικρή σοκολάτα). Στόμα μεστό και κομψό, με πολλές μαλακές, καλοδουλεμένες τανίνες και μακρά επίγευση. Μια Μαυροδάφνη που μας αποκαλύπτει ότι και χωρίς τα σάκχαρα είναι μια μεγάλη ποικιλία.
Συνοδεύει: Ψητά κρέατα, φτερωτό κυνήγι, κοκκινιστά και λαδερά πιάτα με μελιτζάνα, σολομό και τόνο ψητό αλλά και ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.
Geometria Ερυθρό
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλία: Αγιωργίτικο 100%
Αλκοόλ: 12,5% vol
Φωτεινό κόκκινο χρώμα με πορφυρές ανταύγειες και ελκυστικά αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσια και δαμάσκηνα, που παντρεύονται με νότες μαύρου πιπεριού. Καλού όγκου σώμα με μαλακές και στρογγυλές τανίνες που καταλήγουν σε μία πολύ καλής διάρκειας επίγευση.
Συνοδεύει: Μια πολύ μεγάλη γκάμα πιάτων της ελληνικής κουζίνας όπως κοκκινιστά και μαγειρευτά κρέατα, κυνήγι, ζυμαρικά και ριζότο με κρεμώδεις σάλτσες και τυριά.
Pylós Cabernet Sauvignon
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon 100%
Αλκοόλ: 13% vol
Ωρίμανση: 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια
Χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα που συμπληρώνεται από έναν συνδυασμό αρωμάτων κόκκινων φρούτων με πιπεράτους τόνους. Στο στόμα η γεύση παρουσιάζεται πικάντικη με όμορφες τανίνες, δίπλα από νότες βανίλιας που οδηγούν σε μία πλούσια επίγευση.
Συνοδεύει: Πιάτα από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, κόκκινα κρέατα και φυσικά ποικιλίες παλαιωμένων τυριών και αλλαντικών.