
Η πιο γλυκιά γιορτή του έτους πλησιάζει και δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο σύσσωμο το D-FiLES team που έψαξε και βρήκε το must συνοδευτικό που θα κάνει την ημέρα σου ακόμα πιο… ερωτική: το Samos Vin Doux του Ε.Ο.Σ. Σάμου!
Γιατί Samos Vin Doux; Αφ’ ενός γιατί ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs και αφ’ ετέρου γιατί είναι το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα! Πρόκειται για ένα κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Σάμος», διεθνώς αναγνωρισμένο αφού εξάγεται σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Η σαμιώτικη γη, κάτω από το βλέμμα του ελληνικού ήλιου και το χάδι του αιγαιοπελαγίτικου ανέμου, φιλοξενεί το λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο το οποίο για να την ευχαριστήσει μας χαρίζει ένα κρασί με λαμπερό ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και ελκυστική μύτη. Τα αρώματα ώριμου πεπονιού και μαρμελάδας βερίκοκου αλληλοσυμπληρώνονται από τις νότες λευκόσαρκων καλοκαιρινών φρούτων,.καραμέλας βουτύρου και λουλουδιών στο στόμα, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μπουκέτο.
Όντας ένα επιδόρπιο κρασί, μπορεί να γίνει ιδανικός συνοδός έντονων κρεμωδών γλυκών αλλά και των ελαφρών και ανοιχτόχρωμων.όπως οι μηλόπιτες, οι λεμονόπιτες και οι τάρτες φρούτων. Παράλληλα, θα μπορούσε να καταναλωθεί και ως απεριτίφ ή να στηρίξει γευστικά ξηρούς καρπούς, τυριά και φρούτα.(φρέσκα όπως το ώριμο πεπόνι ή αποξηραμένα). Θυμήσου, μόνο, να το σερβίρεις δροσερό στους 8-10 ºC για να μεγιστοποιήσεις την απόλαυση!
Τέλος, το Samos Vin Doux μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στη ζαχαροπλαστική για τη δημιουργία σιροπιών, στη μαγειρική για να «δέσει» γλυκόξινες σάλτσες ή να δώσει μία διακριτική γλυκύτητα σε πουλερικά και συνταγές της ασιατικής ή ιταλικής κουζίνας,.ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών cocktails.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Ο.Σ. ΣΑΜΟΥ:
Η Σάμος, η πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας,.είναι διάσημη παγκοσμίως όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές της αλλά και για την οινική της κληρονομιά που μετράει 3.000 χρόνια ιστορίας. Μάλιστα, ο θρύλος λέει πως ο ίδιος ο θεός Διόνυσος δίδαξε στους Σαμιώτες την καλλιέργεια της αμπέλου αλλά και τον τρόπο οινοποίησης,.ως ανταπόδοση στη βοήθεια που του παρείχαν για να κατατροπώσει τις Αμαζόνες. Αναπόφευκτα λοιπόν το 1934 δημιουργήθηκε ένας δυναμικός και εξωστρεφής Συνεταιρισμός που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας! Ο Ε.Ο.Σ. Σάμου συγκεντρώνει το σύνολο της παραγωγής και έχει δύο οινοποιεία (στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι) συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων από τα οποία παράγει γλυκά αλλά και ξηρά κρασιά από την ποικιλία Λευκό Μοσχάτο. Διαθέτει, επίσης, μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις Π.Ο.Π. της Ευρώπης και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς μόνο με το όνομα «Samos».