
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια παρεξηγημένη γιορτή. Στις μέρες μας έχει συνδεθεί με την κρεατοκατανάλωση και μόνο. Όμως, έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα και μάλλον συνδέεται με τη Διονυσιακή λατρεία. Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Ελληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος, ερμηνεύει την αρχαία αυτή τελετή που περιλαμβάνει φαγοπότι και γλέντι ως «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Αρχικά λοιπόν ήταν μια ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης, την άνοιξη που πλησίαζε.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, που τη δανείστηκε, λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών,.την αποκαλούμενη Κρεατινή και προηγείται της έναρξης της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη με γυμνικές εκδηλώσεις, μια άλλη απόδειξη (;) της Διονυσιακής καταγωγής της.
Την ημέρα αυτή το ψήσιμο των κρεάτων από σχεδόν όλα τα σπίτια, αφήνει διάχυτη την τσίκνα (καπνός) στην ατμόσφαιρα και γι’ αυτό η ημέρα ονομάστηκε Τσικνοπέμπτη. Τα κρέατα συνδυάζονται – όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της – και με κατανάλωση κρασιού. Κρέας και κρασί σχετίζονται με την ευφορία της γης. Γι’ αυτό και διαλέξαμε να σας προτείνουμε κάποια Ελληνικά ερυθρά κρασιά που θα κάνουν ακόμα και τον Διόνυσο να ζηλέψει!
♦ ♦ ♦
“300” 2008 • MONEMVASIA WINERY
Κοντά στη Μονεμβασιά, στην περιοχή Βελιές Λακωνίας, σε αυτήν την πανέμορφη καστροπολιτεία και γενέτειρα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου,.ο Γιώργος Τσιμπίδης αποφάσισε να δημιουργήσει την Οινοποιητική Μονεμβασίας το 1997 με σκοπό να αναβιώσει τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου και ιδιαίτερα τη γλυκιά Malvasia (Μονεμβασία στα Φράγκικα). Ακολούθησαν έρευνες που ανέδειξαν τα χαρακτηριστικά της και από τις 23 Ιουλίου του 2010.(επέτειος απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς) αναγνωρίστηκε ο οίνος Μονεμβασία – Malvasia με την ένδειξη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Ο ευλογημένος τόπος της Λακωνίας δεν δίνει όμως μονάχα άριστης ποιότητας λιαστούς οίνους αλλά και εκλεκτούς ξηρούς. Ένας από αυτούς είναι και το “300” 2008. Πρόκειται για ένα ερυθρό ξηρό κρασί με blend από τις ποικιλίες Μαυρούδι και Αγιωργίτικο σε αναλογίες.30% και 70% αντίστοιχα που έχει «ξεκουραστεί» για 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Φτάνει στα ποτήρια μας σε εντυπωσιακό και βαθύ κόκκινο χρώμα και κατακλύζει την μύτη μας με έντονα αρώματα σκούρων και ώριμων κόκκινων φρούτων, φρούτων του δάσους, εξωτικών μπαχαρικών και πιπεριού. Στη γεύση μας κερδίζει το πλούσιο και βελούδινο σώμα του.και οι γεροδεμένες τανίνες του που καταλήγουν σε μία φινετσάτη μακρά επίγευση… Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά “300” έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και ιδιαίτερα η εσοδεία του 2008.– που έχει την τιμητική της – έχει διακριθεί με χρυσό μετάλλιο στο Balkans International Wine Competition 2017. Μία εξαιρετική προσθήκη για την οινική συλλογή σας!
Το “300” 2008 είναι φυσικά ο τέλειος σύντροφος για το τσικνιστό κρέας (δοκιμάστε λουκάνικα), αλλά όχι μόνο! Μπορείτε να το απολαύσετε εξίσου δίπλα σε πιάτα με κόκκινες σάλτσες και σε πλατό με πικάντικα τυριά.
MERLOT 2017 • KΤΗΜΑ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗ
Το ταξίδι της οικογένειας του Γιώργου Μπουγιούρη στον κόσμο του κρασιού ξεκίνησε το 2006 δημιουργώντας το Κτήμα Μπουγιούρη στις Πλαγιές του όρους Κιθαιρώνα, στις Ερυθρές Αττικής. Χρονιά – σταθμός για την εταιρεία αποτελεί το 2013, όπου αποκτά εξοπλισμό και προχωράει στην πρώτη του εμφιάλωση. Όλα αυτά τα χρόνια οι ιδιόκτητοι αμπελώνες των 40 στρεμμάτων του κτήματος καλλιεργούνται με πολύ μεράκι,.αρκετό πάθος και μπόλικο σεβασμό έχοντας ως βασικό όραμα την ανάδειξη του μοναδικού αμπελώνα της Αττικής μέσα από την χρήση τόσο ελληνικών όσο και διεθνών ποικιλιών.
Το Κτήμα Μπουγιούρη εμφιάλωσε την αγάπη του σε μία φιάλη, δημιουργώντας ένα γλυκόπιοτο ερυθρό ξηρό οίνο υψηλής ποιότητας. Έχοντας παραμείνει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια, το Merlot 2017 έρχεται για να προσφέρει ένα βαθύ δαμασκηνί χρώμα και μια πολύπλοκα αρωματική παλέτα που συνδυάζει ώριμους χαρακτήρες,.όπως πελτέ ντομάτας, μελάνι, μαρμελάδα βατόμουρο, ενώ παράλληλα μας εκπλήσσει με τις ενδιαφέρουσες νύξεις καπνού. Δοκιμάζοντας το στο στόμα, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα στρογγυλό κρασί στο οποίο μπορούμε να νιώσουμε τα κόκκινα και μαύρα φρούτα που μαζί με τον υψηλό αλκοολικό βαθμό (14% vol) μας αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση στην επίγευση.
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι οι 16 – 18 °C και αποτελεί άριστο συνοδευτικό – εκτός των ψητών κρεάτων – των πιάτων της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας,.όπως είναι τα αγαπημένα κοκκινιστά, ένας πληθωρικός μουσακάς, ένας κόκορας κρασάτος αλλά και μαγειρευτά με κιμά και μανιτάρια.
SYRAH 2014 • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ KITRVS
Στην αρχαία Πύδνα Πιερίας, σε έναν τόπο με έντονες τις ιστορικές δονήσεις βρίσκεται η έδρα του Kitrvs,.ένα οινοποιείο που διέπεται από τις αξίες της πειθαρχίας, της υπομονής, της αριστείας αλλά και του σεβασμού στη φύση και στον άνθρωπο. Στις ετικέτες του απεικονίζεται το Δέντρο της Ζωής, σύμβολο δημιουργίας, άνθησης,.γνώσης και σοφίας ενώ η ομάδα του δημιουργεί εκλεκτούς οίνους για εμάς αναγνωρίζοντας το κρασί σαν μία μέθεξη αισθήσεων κι ένα σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο της παράδοσης που ενώνει τους ανθρώπους.
Το Syrah 2014 είναι ένας ερυθρός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Πιερίας που έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και που αξίζει να τον έχετε παρέα στο τραπέζι σας! Με βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονο άρωμα ώριμων κόκκινων φρούτων,.κάρδαμου, σοκολάτας, μαύρου και γλυκού πιπεριού, που παντρεύονται με βοτανικές νύξεις κέδρου, δημιουργούνται όμορφες αντιθέσεις και αρκετή πολυπλοκότητα. Στη γεύση πλούσιο και ισορροπημένο, με ώριμες τανίνες που μαρτυρούν μία εξαιρετικά μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης – ακόμη και 7 έτη. Το στόμα εμπλουτίζεται επιπλέον και με νότες ορυκτής μεταλλικότητας ενώ απολαμβάνουμε μια μακρά επίγευση.
Αναδείξτε τα αρώματα και τη γεύση του, σερβίροντας σε θερμοκρασία δωματίου, στους 16 με 18 °C με συνοδεία ψητών κόκκινων κρεάτων,.πουλερικών και κυνηγιού ειδικά για αυτήν την ξεχωριστή μέρα. Για όλες τις υπόλοιπες μπορείτε να το βάλετε και στο πλευρό ώριμων τυριών, όπως είναι η διάσημη παρμεζάνα ή η παραδοσιακή μας γραβιέρα.
ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2016 • ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΪΒΑΛΗ
Η Οινοποιία Αϊβαλή ξεκίνησε την πορεία της το 1997 κι έκτοτε σημειώνει επιτυχίες κερδίζοντας το σεβασμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Ο ιθύνων νους και πολυπράγμων Χρήστος Αϊβαλής έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί τεχνικές μη εντατικοποιημένης γεωργίας.και να οινοποιεί το κάθε αμπελοτόπι χωριστά με σκοπό να αναδείξει τη μοναδικότητα του terroir της κάθε περιοχής μέσα από τους ξεχωριστούς οίνους του. Αποτέλεσμα αυτών είναι μια πληθώρα μεταλλίων και βραβεύσεων από διάφορες διοργανώσεις και πρόσωπα παγκοσμίου φήμης.
Το Μονοπάτι 2016 είναι ένα εξαιρετικό κρασί από την περιοχής της Νεμέας και φέρει την ένδειξη της Π.Ο.Π. Ένα Αγιωργίτικο μαύρου συμπαγούς χρώματος με αρώματα ανθισμένων λουλουδιών, δαμάσκηνου και ξηρής σταφίδας. Στο αρωματικό του μπουκέτο προστίθενται νύξεις κόκκινων φρούτων, μέντας και βανίλιας μαζί με διακριτικές νότες δρυός από την 14μηνη παραμονή σε γαλλικό δρύινο βαρέλι. Στο στόμα φαίνεται η τεράστια συμπύκνωσή του και οι ζούμερες, ώριμες τανίνες του. Ένα κρασί στρογγυλό που μας ζέστανε με τον υψηλό αλκοολικό βαθμό του (14% vol) και μας εντυπωσίασε με την παρατεταμένη φρουτένια και πιπεράτη επίγευση. Εμείς, ο Robert Parker και η Jancis Robinson έχουμε αγαπήσει αυτήν την ετικέτα, τώρα ήρθε και η σειρά σας!
Αυτός ο οίνος αγαπάει τα νόστιμα κοκκινιστά και τα πικάντικα κίτρινα τυριά αλλά λατρεύει το BBQ,.τα εκλεκτά κόκκινα κρέατα και τα μερακλίδικα αλλαντικά που δεν αφήνουν κανένα ουρανίσκο ασυγκίνητο.
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ RESERVE ΠΑΛΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ 2015 • ΚΤΗΜΑ AΛΦΑ
Το έτος 1997 μετά από προσεκτική έρευνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο χημικός-οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης.και ο έμπειρος αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης ξεχωρίζουν την περιοχή του Αμυνταίου και την επιλέγουν για να υλοποιήσουν το ιδιαίτερο εγχείρημα που ακούει στο όνομα: Κτήμα Άλφα. Εκεί, με βάση τον απόλυτο σεβασμό στον αμπελουργό και τον οινόφιλο,.κάνουν πράξη τη φιλοσοφία τους δημιουργώντας μοναδικούς οίνους από ξεχωριστά αμπελοτεμάχια.μέσα εκ των οποίων εκφράζεται απόλυτα η έννοια του terroir και του οικοσυστήματος του Αμυνταίου.
Ένα από αυτά τα κρασιά είναι και το Ξινόμαυρο Reserve Παλιά Κλήματα 2015 (Π.Ο.Π. Αμύνταιο) που προέρχεται από προ-φυλλοξηρικά αμπέλια άνω των 90 ετών. Η ζύμωση έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τις ίδιες άγριες ζύμες που βρίσκονται στον συγκεκριμένο αμπελώνα.και διαθέτει ένα λαμπερό ρουμπινί χρώμα και ένα πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και ντομάτας. Το στόμα εμφανίζεται γεμάτο, με ισορροπημένη οξύτητα και το κυριότερο εξαιρετικά φινετσάτη και διακριτική νότα δρυός,.παρά την 24μηνη ωρίμανσή του σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και την 18μηνη παραμονή του με τις οινολάσπες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το Ξινόμαυρο Reserve Παλιά Κλήματα 2015 εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και κυκλοφορεί στην αγορά, αφού πρώτα έχει παλαιώσει για ένα χρόνο στη φιάλη.
Δώστε σε αυτό το κρασί κυνήγι και κρέας στα κάρβουνα ή μαγειρεμένα με πικάντικες και πληθωρικές σάλτσες, καθώς και κοκκινιστά και ώριμα πικάντικα τυριά και απογειώστε τους ουρανίσκους καλεσμένων και οικοδεσποτών!
ΡΑΨΑΝΗ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ 2014 • TSANTALI
Η οικογένεια Τσάνταλη έχει μία σπουδαία παράδοση που μετρά 125 έτη στον αμπελοοινικό κλάδο. Σημαίνουσα προσωπικότητα, ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός 2ης γενιάς, που κατέστησε την επωνυμία της εταιρίας συνώνυμο της καινοτομίας. Σήμερα, η νέα γενιά, άξιοι συνεχιστές του έργου του, παράγουν οίνους και αποστάγματα υψηλής ποιότητας που αποτελούν τους πρεσβευτές της ελληνικής οινικής κληρονομιάς στο εξωτερικό με παρουσία σε 55 χώρες.
Όραμα της εταιρείας είναι η αναβίωση αμπελώνων και η συμβολή στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών. Το παραπάνω ενσαρκώνεται απόλυτα στο μοναδικό ερυθρό ξηρό οίνο Ραψάνη Επιλεγμένος 2014, από την ομώνυμη Π.Ο.Π. περιοχή. Με την ποικιλιακή του σύνθεση να αποτελούν το Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό σε ίσες αναλογίες, μία ωρίμαση 12 μηνών σε γαλλική δρυ και μία παλαίωση στη φιάλη για άλλους τόσους τουλάχιστον,.η φαντασία μας για το αποτέλεσμα σίγουρα εξάπτεται! Έντονη ερυθρή απόχρωση και μύτη που μας πλημμυρίζει με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, όπως σύκο, βερίκοκο και δαμάσκηνο που συμπλέκονται με διακριτικές νότες μπαχαριών και βοτάνων. Στόμα βελούδινο, φινετσάτο με εξαίσια ισορροπία, μεταξένιες τανίνες και μακρά επίγευση.
Βάλτε το στο τραπέζι σας σε θερμοκρασία 18 με 20 °C ανάμεσα σε καπνιστά κόκκινα κρέατα, αλλαντικά, κυνήγι, εντόσθια και φυσικά αγαπημένα κίτρινα τυριά, καθώς αποτελεί έναν ιδανικό σύντροφο!
MAGNUS BACCATA 2015 • PORTO CARRAS
Τι να πρωτοπεί κανείς για το κτήμα Πόρτο Καρράς; Γνωρίζατε ότι ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας ανήκει στο κτήμα, έχει συνολική έκταση 4.500 στρεμμάτων και βρίσκεται στις ιστορικές Πλαγιές του Μελίτωνα; Ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου της Σιθωνίας στη Χαλκιδική το 1963.και οραματίστηκε τη δημιουργία αυτού του πρότυπου αμπελώνα. Όπως και έκανε. Σήμερα, το σύγχρονο οινοποιείο παράγει εξαιρετικούς οίνους χρησιμοποιώντας συνολικά 28 ποικιλίες αμπέλου τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Ένας από αυτούς είναι το Magnus Baccata 2015. Ένας ερυθρός ξηρός οίνος, Π.Γ.Ε. Σιθωνία που τον συνθέτουν οι διεθνείς ποικιλίες Syrah και Cabernet Sauvignon και έχει μείνει να ωριμάσει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Παρατηρώντας τον στο ποτήρι μας, μας εντυπωσιάζει το συμπυκνωμένο πορφυρό του χρώμα. Η μύτη είναι εκφραστική με κυρίαρχα τα αρώματα κόκκινων φρούτων, της πικρής σοκολάτας, του δέρματος αλλά και των μπαχαρικών, όπως είναι το πιπέρι, η κανέλα και η βανίλια. Στη γεύση θα το λέγαμε πληθωρικό, ισορροπημένο με όμορφα εξελισσόμενες τανίνες πράγμα που του δίνει χρόνια ζωής.και τη βεβαιότητα ότι θα είναι εξίσου εξαιρετικό ακόμα κι αν επιλέξετε να το απολαύσετε κάποια χρόνια αργότερα.
Βάλτε πάνω στις ψησταριές κόκκινα κρεατικά, κυνήγια, αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει ιδιαίτερες σάλτσες για αυτά και ακουμπήστε δίπλα τους στο τραπέζι αυτό το κρασί,.που είναι εξίσου καλός συνοδός με τα ψητά στο φούρνο αλλά και τα κίτρινα καπνιστά τυριά.
ΛΗΜΙΩΝΑ 2016 • ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ
Η σχέση του ονόματος Τσιλιλή με την οινοπαραγωγή και την αποσταγματοποιία είναι οικογενειακή υπόθεση και ξεκινάει αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Ευθύμιος Τσιλιλής γίνεται υπεύθυνος για τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης. Το 1989 ιδρύεται η Εταιρεία Τσιλιλή και το 1995 φυτεύεται το πρώτο αμπέλι του Κτήματος Θεόπετρα. Σήμερα, η οικογένεια οραματίζεται την αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα των Μετεώρων και την εξέλιξη της τοπικής οινικής και αποστακτικής κουλτούρας.
Μια θεσσαλική ποικιλία αμπέλου, η Λημιώνα, ένας βιολογικός αμπελώνας και η φροντίδα της οικογένειας Τσιλιλή είχαν σαν αποτέλεσμα έναν ερυθρό ξηρό οίνο με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Μετέωρα που ζυμώθηκε σε δρύινες γαλλικές δεξαμενές και ωρίμασε για 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την 12μηνη παραμονή στη φιάλη φέρνουν στο τραπέζι μας με ένα κρασί πλούσιου ρουμπινί χρώματος γεμάτο από αρώματα μαύρων φρέσκων φρούτων.– με χαρακτηριστικά αυτά του κερασιού και του βύσσινου – σε συνδυασμό με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, καθώς και νότες γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών, όπως το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Στην γεύση εμφανίζεται στρογγυλό με μεταξένιες τανίνες, κυρίαρχες τις γεύσεις των κόκκινων φρούτων και με μακρά επίγευση.
Στην Λημιώνα 2016 αρέσει να «φλερτάρει» με τα τρυφερά κόκκινα κρέατα, τα αλλαντικά, το κατσίκι, το μοσχάρι,.το χοιρινό και το κυνήγι, αλλά αγαπάει επίσης τα κοκκινιστά πιάτα και τα τυριά. Μια επιλογή που θα ταιριάξει εύκολα με όλους τους συνδαιτημόνες και όλα τα πιάτα.
Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!