Θεολόγος Πλακόπουλος: «Το κρασί απαιτεί υπομονή και σεβασμό στη διαφορετικότητα κάθε terroir»

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεολόγης ΠλακόπουλοςMια εκδρομή σε οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας που, τυχαία και ύστερα από παρότρυνση δύο καλών φίλων πραγματοποίησε πριν από εφτά χρόνια, στάθηκε αρκετή για να πείσει το Θεολόγο Πλακόπουλος ότι το μέλλον του θα ήταν εφεξής άρρηκτα συνδεδεμένο με το κρασί. Η πρώτη αυτή επαφή με τον αμπελώνα αποτέλεσε την αφετηρία ενός νέου ταξιδιού, στους ενδιάμεσους σταθμούς του οποίου ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η ανάδειξή του ως δεύτερου καλύτερου Έλληνα Οινοχόου το 2017.

Ο σημερινός καλεσμένος του Sommelier Challenge πιστεύει ότι, πέρα από το γευστικό κομμάτι, το κρασί έχει και μια έντονη λαογραφική διάσταση ενώ βλέπει με χαμόγελο τη στροφή του καταναλωτικού κοινό των beverage προς το προϊόν αλλά και την αναβίωση παλαιών τεχνικών οινοποίησης, όπως η ωρίμανση σε πήλινους αμφορείς.

Τα τέσσερα τελευταία χρονιά ο Θεολόγης Πλακόπουλος εργάζεται ως μέλος του sommelier team του Danai Beach Resort and Villas στην Νικήτη Χαλκιδικής. Παράλληλα συνεχίζει να παραδίδει αλλά και να παρακολουθεί σεμινάρια που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου.

Tι σημαίνει για εσάς το κρασί;

Θεολόγος Πλακόπουλος: Το κρασί είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις τον πολιτισμό, την παράδοση διαφορετικών σημείων στον παγκόσμιο χάρτη, όπως επίσης να μάθεις για τα φυσικά γνωρίσματα του τόπου στον οποίο παράγεται κάθε κρασί. Θα έλεγα ότι πέρα από το γευστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα λαογραφικό, διεθνιστικό ενδιαφέρον.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό;

Θεολόγος Πλακόπουλος:Τυχαία όταν δύο καλοί φίλοι με έπεισαν να πάω μαζί τους σε μία εκδρομή στα οινοποιία του βόρειου ελληνικού αμπελώνα πριν εφτά χρόνια.

Ποια θέση εκτιμάτε ότι κατέχει το κρασί στην ελληνική αγορά;

Θ.Π.: Τα τελευταία χρόνια το καταναλωτικό κοινό των beverage έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση του κρασιού σε μεγάλο βαθμό, και πολλές φόρες με αρκετή γνώση σε αυτό κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τόσο έντονα με άλλα αλκοολούχα ποτά. Θεωρώ ότι η θέση του κρασιού στην ελληνική αγορά είναι σημαντική άλλα σίγουρα είναι ένα προϊόν που απαιτεί υπομονή από τον επιχειρηματία και κατανόηση της διαφορετικότητας συγκρινόμενο με άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

Θεωρείτε το ελληνικό κρασί ξεχωριστό, και αν ναι, για ποιο λόγο;

Θ.Π.: Κάθε σημείο που παράγεται ένα κρασί έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει στον οινικό χάρτη,.ειδικά όταν παράγεται σε περιοχές που αντιπροσωπεύουν ένα ιδιαίτερο terroir. Ο οινικός χάρτης της χώρας έχει αρκετές από αυτές και κάποιες είναι αναγνωρισμένες διεθνώς.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση στην αγορά του κρασιού;

Θ.Π.: Η προσπάθεια αναβίωσης παλαιότερων τεχνικών οινοποίησης, όπως η ωρίμανση μέσα σε πήλινους αμφορείς.

Αγαπημένος γευστικός συνδυασμός φαγητού – κρασιού;

Θ.Π.: Madeira Bual με Σούπα βελουτέ Blue Cheese.

Υπάρχει κάποια ποικιλία ή κάποιος τύπος κρασιού που είναι, κατά την γνώμη σας, υποτιμημένος;

Θ.Π.: Η λευκή ποικιλία Κυδωνίτσα.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κλάδο του κρασιού, τι θα ήταν αυτό;

Θ.Π.: Κάτι το οποίο ευτυχώς έχει ήδη ξεκινήσει: Μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο απαίδευτο κοινό!

Τι περιμένετε να δείτε στο μέλλον από το ελληνικό κρασί;

Θ.Π.: Ακόμα μεγαλύτερη επικέντρωση στο terroir των οινοπαραγωγών περιοχών που συνεχώς κερδίζουν έδαφος στο διεθνές εμπόριο,.και όχι μόνο στις καταναλωτικές τάσεις (χωρίς να είναι απαραίτητα αρνητική σαν κίνηση).

Σε ποιον θα θέλατε να δώσετε τη “σκυτάλη” του Sommelier Challenge;

Θ.Π.: Στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!