
Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε…
• 1 πακέτο λιγκουίνι
• 500 gr σολομό καπνιστό ή φρέσκο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 150 gr αμύγδαλα ψίχα
• 1 μικρό ματσάκι άνηθο
• 15 με 20 φύλλα βασιλικού
• 1 μικρό λεμόνι ή λάιμ
• 2 αβοκάντο ώριμα
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 σφηνάκι βότκα
• 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Σητείας Ziro
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 πρέζα πιπέρι
• 100 gr γραβιέρα ή παρμεζάνα
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα γουδί ή σε ένα multi μαζί με τα αμύγδαλα, τη μια σκελίδα σκόρδο, το λεμόνι ή το λάιμ, τα φύλλα βασιλικού και το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε δεύτερο χρόνο, βράζουμε το νερό για τα μακαρόνια και μόλις χοχλάσει ρίχνουμε τα λιγκουίνι, ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό σε μεσαία θερμοκρασία. Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ziro και σοτάρουμε το υπόλοιπο σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σολομό για πολύ λίγο. Σβήνουμε με τη βότκα και τοποθετούμε το πέστο αβοκάντο και τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και στο τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο το άνηθο. Σερβίρουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου Ziro!
Μιχάλης Σολιδάκης, Head Chef
|