
Το περιοδικό D-Files και εγώ πεθυμήσαμε μερακλίδικο ελληνικό απόσταγμα και πήραμε τους δρόμους για να ικανοποιήσουμε τις ορέξεις μας. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην Αίγλη Ζαππείου την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, όπου είχαν την τιμητική τους ούζα, αποστάγματα οίνου, τσίπουρα, λικέρ και τσικουδιές… Δοκιμάσαμε (μην χάσουμε) και το κυριότερο ρωτήσαμε και καταγράψαμε τα νέα τους:
- Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα από το Δεκαράκι, Ροδίτης και Μαλαγουζιά, έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτήν την φετινή διοργάνωση. Σαν ετικέτες μπορούσαμε να τις απολαύσουμε αρκετά νωρίτερα αφού έχουν βγει στο εμπόριο κάπου ανάμεσα στον Μάιο και τον Ιούνιο του 2018.
- Η Οικογένεια Σπυρόπουλου πειραματίζεται γύρω από την παλαίωση, έτσι παρουσίασαν στους επισκέπτες της έκθεσης ένα τσίπουρο που μετράει τρία έτη παραμονής σε βαρέλι – και με σκοπό να φτάσει τα 5 έτη – και ένα απόσταγμα οίνου από Σαββατιανό ενός έτους παλαίωσης. Το τσίπουρο είναι η ίδια βάση με αυτό που κυκλοφορεί ήδη και χαρακτηρίζεται από αρώματα αποξηραμένων φρούτων και βανιλάτο γλυκό στόμα, ενώ το απόσταγμα οίνου διακρίνεται από γεμάτο στόμα, φρουτώδες άρωμα και διακριτικές νότες καραμέλας.
- Όσοι ξέρουν την Apostolakis Distillery ξέρουν και το Μανιφέστο. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρουν (αν και κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2018) είναι το ολοκαίνουριο Μανιφέστο Limited Edition με 6 έτη παλαίωσης με αλκοολικό βαθμό 40% vol. Κυκλοφορεί μόνο σε 3.000 φιάλες οπότε σπεύσατε…
- Η εταιρεία Κατσάρος Αποστάγματα με περηφάνια (και γιατί όχι?) παρουσίασε το νέο της εγχείρημα: το Angel’s Tears. Πρόκειται για ένα τσίπουρο τριπλής απόσταξης από Μοσχάτο Τυρνάβου με αρώματα ροδόνερου και λεμονάτες νύξεις στο στόμα. Η ετικέτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά υπάρχουν 3 υποψήφιες. Εγώ όπως και οι λοιποί επισκέπτες ερωτηθήκαμε για την πιο αγαπημένη μας, οπότε περιμένω με αγωνία να δω αν τελικά θα καταλήξουν σε αυτή που διάλεξα!
- Στο stand της εταιρείας Meteoro μας κέρασαν μία ενδιαφέρουσα είδηση: σε 4 – 5 μήνες από τώρα θα λανσάρουν στην αγορά ένα παλαιωμένο τσίπουρο από Μοσχάτο Αμβούργου που θα έχει ξεκουραστεί σε καινούρια γαλλική δρυ για 4 έτη. Εν αναμονή λοιπόν…
- Παρότι δεν ήταν καινούργιοι στο κουρμπέτι – ήταν όμως καινούργιοι στην έκθεση – οι Αμπελώνες Ζουμπεράκη ανέβηκαν από το Ρέθυμνο της Κρήτη για να μας παρουσιάσουν τσικουδιά, παλαιωμένη τσικουδιά, παλαιωμένη τσικουδιά με μέλι και πετιμεζόρακι με όλη την πληθωρικότητα που διακρίνει άλλωστε τους κρητικούς ανθρώπους.
- Στο stand του Τσίπουρου Νταραίος / Διονύσια Κελάρια περίμενε τους επισκέπτες της έκθεσης μία διπλή έκπληξη: αφ’ ενός το νέο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο από μόνο λευκές ποικιλίες σταφυλιών με τα όμορφα αρώματα λευκόσαρκων και αποξηραμένων φρούτων του και αφ’ ετέρου το μοντέρνο Mister Grape, αποτέλεσμα της τριπλής απόσταξης στεμφύλων με φρουτώδες και βοτανικό άρωμα, λεμονάτο στόμα και super μοδάτη ετικέτα! Ένα απόσταγμα που – όπως πιστεύουν οι παραγωγοί και προσυπογράφουμε και εμείς – θα βρει μία τέλεια θέση πίσω από το μπαρ…
- Οι δεσποινίδες της Ποτοποιίας Avantes μας αποκάλυψαν τις μικρές πινελιές που έχουν «χρωματίσει» το λικέρ λεμόνι τους (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι το perfect match του Grace Gin). Μια διαφορετική νέα συσκευασία, λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αρώματα από εσπεριδοειδή αλλά πάντα ένα νόστιμο τελικό αποτέλεσμα.
- Η Panagiotopoulos Spirits μετά τα κρασιά μπήκε και στον χορό των αποσταγμάτων (μόλις πέρυσι ξεκίνησε να λειτουργεί το αποστακτήριο) κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στην έκθεση με δύο ετικέτες: ένα λουλουδάτο τσίπουρο από Chardonnay και Μαλαγουζιά και ένα φρουτώδες τσίπουρο παλαιωμένο για 2 χρόνια, στο οποίο συμμετέχουν οι ίδιες προαναφερθέντες ποικιλίες.
- Η Αποσταγματοποιία Μπέλλας έχει πρωτοπαρουσιάσει 6 μήνες πριν το τσίπουρο «Αλάνι». Όσοι δεν το είχαν δοκιμάσει νωρίτερα μπόρεσαν να πάρουν μια ιδέα με την επίσκεψή τους στην έκθεση. Είναι διπλής απόσταξης και έχει δημιουργηθεί με σκοπό να μπει στην καρδιά αυτών που δεν προτιμούν τα πολύ βαριά αποστάγματα (38% vol).
- Η Ποτοποιία Μελισσανίδη από ότι μάθαμε μας κρατάει μια γλυκιά έκπληξη την οποία θα δοκιμάσουμε σύντομα! Ένα νέο μεσογειακό Gin που είναι ήδη έτοιμο και περιμένει μόνο να εμφιαλωθεί. Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν 12 βότανα από όλη την λεκάνη της Μεσογείου και δεν μένει τίποτε άλλο από το να περιμένουμε να το δοκιμάσουμε…
That’s all folks!