Γιώργος Γκίκας: «Το ελληνικό κρασί είναι πλέον τάση»

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Γκίκας

Ως μια διαρκή πρόκληση που του δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάζει τα όριά του και να εξελίσσεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο περιγράφει τη «σχέση ζωής» που έχει αναπτύξει με το κρασί ο Γιώργος Γκίκας.

Ο γνωστός sommelier και μάνατζερ του βραβευμένου εστιατορίου HΥΤRA θεωρεί ότι η θέση που έχει αποκτήσει το κρασί στην εγχώρια αγορά αλλά και η μελλοντική του ανάπτυξη περνούν μέσα από την άνοδο της γαστρονομίας στη χώρα μας. Πιστεύει ότι το ελληνικό κρασί συνιστά από μόνο του πλέον μια ισχυρή τάση,.προσφέροντας μέσα από τη δουλειά οινοποιών που «σκέφτονται και πράττουν εκτός της πεπατημένης» νέα ερεθίσματα τα οποία κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον κοινού και wine experts.

Για το μέλλον θα ήθελε να δει από τους Έλληνες παραγωγούς ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς και, όπου αυτό είναι εφικτό, λίγο περισσότερη… υπομονή σε ό,τι αφορά το χρόνο διάθεσης των ποιοτικών τους κρασιών στην αγορά.

Tι έχει αλλάξει στην καθημερινότητα της δουλειάς σας ο κορονοϊός; Πώς σκέφτεστε να ανταποκριθείτε στις νέες προκλήσεις;

Γιώργος Γκίκας: Αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, ο κορονοϊός έρχεται να επηρεάσει σε αρκετά σημεία την εργασία μας. Σίγουρα οι αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ προσωπικού και καλεσμένου έρχονται να δώσουν μια άλλη διάσταση στην εξυπηρέτηση όπως την γνωρίζαμε. Ταυτόχρονα όμως, σεβόμενοι και τηρώντας στο έπακρο τις οδηγίες περί ασφάλειας της υγείας,.τόσο των καλεσμένων όσο και του προσωπικού, απαντάμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων.

Για εσάς τον ίδιο, τι σημαίνει το κρασί;

Γιώργος Γκίκας: Το κρασί για εμένα είναι πρόκληση που ενυπάρχει στην ζωή μου, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο,.δίνοντάς μου πολλές φορές την ευκαιρία να εξελίσσομαι μέσα από την δική του εξέλιξη. Μέσα από την διαφορετικότητα των γεύσεων, σου χαρίζει πάντα κάτι ξεχωριστό,.κάνοντάς σε να θες να το εξερευνήσεις όλο και περισσότερο.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό;

Γιώργος Γκίκας: Ερχόμενος από σπουδές στον χώρο του τουρισμού και συγκεκριμένα στην εστίαση,.η επαφή μου με το κρασί ήταν πολύ στενή από τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα. Εργαζόμενος σε ένα εστιατόριο με αρκετά μεγάλη λίστα κρασιών,.είχα την ευκαιρία να δοκιμάζω αρκετά από αυτά, χωρίς όμως να έχω την γνώση ώστε να εκτιμήσω επαρκώς αυτό που δοκίμαζα. Γοητευμένος από την διαφορετικότητα τους, αποφάσισα να παρακολουθήσω σχετικά σεμινάρια με σκοπό να έρθω πιο κοντά σ’ αυτόν τον εξαιρετικό κόσμο που σε προσκαλεί συνεχώς να μαθαίνεις.

Ποια θέση εκτιμάτε ότι κατέχει το κρασί στην ελληνική αγορά;

Γιώργος Γκίκας: Το κρασί βρίσκεται ήδη σε μια πολύ καλή θέση στην αγορά, πιστεύω όμως ότι έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και περισσότερο έδαφος. Εκτιμώ ότι η ανάπτυξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άνοδο της γαστρονομίας στη χώρα μας. Από την συνοδεία κρασιού σε ένα fine dining εστιατόριο, την επιτυχία των wine bars αλλά και την αναζήτηση συγκεκριμένων ετικετών σε σημεία λιανικής πώλησης,.βλέπουμε ότι το ελληνικό κοινό αποκτά πλέον γνώσεις και αλλάζει τις συνήθειές του ως προς την κατανάλωση του κρασιού.

Θεωρείτε το ελληνικό κρασί ξεχωριστό, και αν ναι για ποιο λόγο;

Γ.Γ.: Το ελληνικό κρασί αποδεικνύει την σπουδαιότητά του κάθε χρόνο και περισσότερο: Αυτόριζα αμπέλια, εκατοντάδες ποικιλίες σταφυλιών, μοναδικά μικροκλίματα,.έρχονται να γίνουν στα χέρια οινοποιών που σκέφτονται και πράττουν εκτός της πεπατημένης, εργαλεία για την παραγωγή μοναδικών ελληνικών κρασιών μεγάλης δυναμικής.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση στην αγορά του κρασιού;

Γ.Γ.: Αυθόρμητα θα έλεγα πως το ίδιο το ελληνικό κρασί είναι τάση,.κάνοντας ολοένα και περισσότερο το ελληνικό και όχι μόνο κοινό να μένει σε επιλογές του εγχώριου αμπελώνα. Οινοποιοί που προσπαθούν για την αναβίωση γηγενών ποικιλιών με καλύτερα αποτελέσματα από χρονιά σε χρονιά κι ένα κοινό.που θέλει συνεχώς να ανακαλύπτει τις διάφορες και όχι ευρέως γνωστές εκφάνσεις αυτής της προσέγγισης των οινοποιών.

Αγαπημένος γευστικός συνδυασμός φαγητού – κρασιού;

Γ.Μ.: Μια γεύση που ξεχωρίζω είναι το αυγοτάραχο συνδυάζοντάς το με μια extra brut σαμπάνια. Βέβαια, λόγω φθινοπώρου δεν θα ήθελα να παραλείψω έναν αγαπημένο μου κλασσικό συνδυασμό άγριων μανιταριών με ένα παλαιωμένο Chardonnay.

Υπάρχει κάποια ποικιλία ή κάποιο κρασί που είναι κατά την γνώμη σας υποτιμημένο;

Γ.Μ.: Εκτός του Σαββατιανού και του Ροδίτη για τα οποία, λόγω της ρετσίνας,.υπήρχε μια συγκεκριμένη αντίληψη που ευτυχώς ανήκει πλέον στο παρελθόν, δεν θα χαρακτήριζα άλλες ποικιλίες υποτιμημένες. Θα ήθελα όμως να δω μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα σε αρκετές ποικιλίες του Ιονίου με πρωταγωνίστριες την Ρομπόλα και την Μαυροδάφνη.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κλάδο του κρασιού, τι θα ήταν αυτό;

Γ.Γ.: Στην προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να μην αφήσουν μεγάλο κενό στην αγορά από ετικέτες τους που έχουν ήδη εξαντληθεί,.συναντούμε στην αγορά λευκά κρασιά ακόμη και τον μήνα Οκτώβριο. Θα ήθελα πολύ να δω υψηλής ποιότητας ελληνικά κρασιά να διατίθενται στην αγορά με μεγαλύτερη καθυστέρηση. Ακόμη και αν αυτό όμως είναι αδύνατο για ευνόητους λόγους, ίσως μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε στο κοινό την σημασία του να καταναλώνεται το κρασί σε χρόνο που υπάρχει εξέλιξη – επαναπροσδιορίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την έννοια του “φρέσκου” και απολαμβάνοντας σε κάποιες άλλες στο ποτήρι τα οφέλη της παλαίωσης.

Τι περιμένετε να δείτε στο μέλλον από το ελληνικό κρασί;

Γ.Γ.: Ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Το μέγεθος της παραγωγής μας ενδεχομένως δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει απαιτητικά μεγάλες αγορές σε ποσότητα. Όμως τα ιδιαίτερα μικροκλίματα της χώρας σε συνδυασμό με τις γηγενείς ποικιλίες περιμένω να γίνουν η βασική προσέγγιση στην εξωστρέφεια με γνώμονα την ποιότητα και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού κρασιού,.που βραβεύεται διεθνώς και συζητείται ολοένα και περισσότερο από wine experts διεθνούς φήμης.

Ποιον θα καλούσατε για ένα ποτήρι κρασί και τι θα του προσφέρατε να δοκιμάσει;

Γ.Γ.: Θα καλούσα την πρώην συνεργάτιδα και πλέον φίλη Ιωάννα Τσιάμη προτείνοντάς της ένα Vin Jaune από την περιοχή Jura της Γαλλίας.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!