
Μέχρι το 2014, το κρασί ήταν ένα ακόμα από τα ποτά που καλούνταν να σερβίρει ή να προτείνει στους πελάτες του στο πλαίσιο της -τότε- εργασίας του ως σερβιτόρος και bartender. Κάτι βέβαια μέσα του τού έλεγε ότι το συγκεκριμένο ποτό δεν ήταν σαν όλα τα άλλα. Πιο «δύσκολο» ίσως και απαιτητικό από τα υπόλοιπα,.κρύβοντας όμως την υπόσχεση της εισόδου σε έναν κόσμο νέων εμπειριών και γνώσεων.
Η υποψία αυτή μετατράπηκε σε βεβαιότητα όταν βρέθηκε μπροστά στην πρώτη του γευσιγνωσία, μια διαδικασία κατά την οποία, όπως λέει στο D-FiLES,.μαγεύτηκε από «την πολυπλοκότητα των αρωμάτων, το βάθος της γεύσης και το μυστήριο της δημιουργίας του κρασιού».
Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και σήμερα ο Άγγελος Αντωνίου δηλώνει ευτυχής που μπορεί να ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί.«χωρίς αυτό να έχει χάσει ούτε λεπτό τη λάμψη του» στα μάτια του. Πιστεύει ότι η μοναδικότητα κάποιων γηγενών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο που έχει φτάσει να φυτεύεται μέχρι την Αυστραλία,.είναι το στοιχείο που κάνει το ελληνικό κρασί ξεχωριστό ενώ θα ήθελε να δει περισσότερη δημιουργικότητα και φαντασία στις ετικέτες οι οποίες «συχνά αδικούν το περιεχόμενό τους». Από τις νέες τάσεις ξεχωρίζει τα βιολογικά και τα vegan κρασιά αλλά και τα Natural τα οποία,.όπως λέει, με την αναγνώρισή τους από τις γαλλικές αρχές ως Vin Methode Naturel φαίνεται ότι «ήρθαν για να μείνουν».
Tι σημαίνει για εσάς το κρασί;
Άγγελος Αντωνίου: Το κρασί για μένα είναι πολιτισμός, ιστορία και μέλλον. Πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου και από χόμπι έγινε επάγγελμα,.χωρίς να χάσει ούτε λεπτό τη λάμψη του.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό;
Άγγελος Αντωνίου: Σπούδαζα αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων αλλά από μικρός μου άρεσε να δουλεύω στο χώρο της εστίασης. Ξεκίνησα σαν βοηθός σερβιτόρου,.μετά σαν σερβιτόρος και αργότερα σαν bartender και σε αυτούς τους χώρους γνώρισα το κρασί χωρίς όμως να καταλαβαίνω πολλά στην αρχή. Το 2014 μου πρότειναν να παρακολουθήσω σεμινάρια κρασιού στη σχολή Genius in Gastronomy την οποία είχα ακουστά και θεώρησα ότι θα με βοηθήσει πολύ στη δουλεία μου,.μιας και τότε δούλευα σε ένα bar-restaurant όπου είχα την ευκαιρία να δοκιμάζω πολλά κρασιά. Ξεκίνησα λοιπόν και στο πρώτο μάθημα της σχολής, όταν παρακολούθησα τον κ.Λούκα να κάνει μια γευσιγνωσία, τότε ήταν που πραγματικά ένιωσα την πρώτη φλόγα για το κρασί,.μαγεύτηκα από την πολυπλοκότητα των αρωμάτων, το βάθος της γεύσης και το μυστήριο της δημιουργίας του κρασιού.
Ποια θέση εκτιμάτε ότι κατέχει το κρασί στην ελληνική αγορά;
Άγγελος Αντωνίου: Κατέχει μια αρκετά καλή θέση αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές το προτιμούν. Επίσης, σημείο αναφοράς αποτελεί το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος, όχι μόνο να απολαύσει ένα κρασί αλλά και να μάθει περισσότερα μέσα από γευσιγνωσίες,.εκθέσεις και παρουσιάσεις κρασιών οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνά. Σε αυτό σαφώς έχουν συντελέσει και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που φροντίζουν να προσλαμβάνουν καταρτισμένο προσωπικό,.όπως σομελιέ στις επιχειρήσεις τους προκειμένου να βοηθήσουν το κόσμο να γνωρίσει καλύτερα το κρασί και να δημιουργήσουν νέους γαστρονομικούς συνδυασμούς.
Θεωρείτε το ελληνικό κρασί ξεχωριστό, και αν ναι, για ποιο λόγο;
A.A.: Πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα τόσο σπουδαίο αμπελώνα, πόσο μάλλον όταν έχουμε κάποιους εκπρόσωπους όπως τη Σαντορίνη με τη ποικιλία Ασύρτικο και τη Νάουσα με την ποικιλία Ξινόμαυρο που κάνουν ήδη διεθνή καριέρα,.με τη Σαντορίνη να φαίνεται πως έχει πάρει το δρόμο της και τη Νάουσα να είναι σε πολύ καλό στάδιο. Αυτό που κάνει όμως το ελληνικό κρασί τόσο ξεχωριστό είναι η μοναδικότητα κάποιων γηγενών ποικιλιών που δεν μπορούμε να βρούμε αλλού. Άλλωστε και το γεγονός ότι παραγωγοί από την άλλη άκρη της γης.όπως η Αυστραλία έχουν ξεκινήσει να φυτεύουν Ασύρτικο φανερώνει από μόνο του το δυναμισμό της συγκεκριμένης ελληνικής ποικιλίας.
Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση στην αγορά του κρασιού;
A.A.: Πιστεύω ότι τα βιολογικά κρασιά σίγουρα είναι ένας κλάδος που έχει πολύ ενδιαφέρον.και ολοένα και περισσότεροι συμβατικοί αμπελώνες γυρνάνε σιγά σιγά προς τα εκεί. Τα Vegan κρασιά είναι επίσης μία κατηγορία πολύ ενδιαφέρουσα και έχουν ευρύ κοινό,.το οποίο κατά τη γνώμη μου θα αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον. Αλλά η νέα σχετικά κατηγορία κρασιών που φαίνεται να γίνεται μία αρκετά δυνατή τάση είναι τα Natural κρασιά.που με την αναγνώρισή τους από τις γαλλικές αρχές οριοθετούνται ως Vin Methode Naturel και ήρθαν για να μείνουν.
Αγαπημένος γευστικός συνδυασμός φαγητού – κρασιού;
A.A.: Ανίκητος αγαπημένος συνδυασμός είναι τα τηγανητά μικρά θαλασσινά με ένα Ασύρτικο από Σαντορίνη, παλαιωμένο για 2-3 χρόνια,.όπου η φρεσκάδα του και η έντονη οξύτητα θα ξεπλύνει τη λιπαρότητα του τηγανητού και θα λειτουργήσει σαν λεμόνι με την οξύτητα να καθαρίζει τον ουρανίσκο μας.
Υπάρχει κάποια ποικιλία ή κάποιος τύπος κρασιού που είναι, κατά την γνώμη σας, υποτιμημένος;
A.A.: Το Βιδιανό από την Κρήτη το οποίο αρχίζει και ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς,.το Σαββατιανό και ο Ροδίτης που ενώ έχουν αρκετά δυναμικό χαρακτήρα είναι ελαφρώς παρεξηγημένα λόγω του παρελθόντος τους στη μαζική παραγωγή κρασιών χύμα και μέτριας ποιότητας.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κλάδο του κρασιού, τι θα ήταν αυτό;
A.A.: Τις ετικέτες κάποιων κρασιών οι οποίες δυστυχώς αδικούν το περιεχόμενο τους.και ελπίζω στο μέλλον να δούμε πιο φρέσκιες ιδέες με περισσότερη δημιουργικότητα.
Τι περιμένετε να δείτε στο μέλλον από το ελληνικό κρασί;
A.A.: Αυτό που θέλω να δω είναι περισσότερους Έλληνες οινοποιούς για να πάρει το ελληνικό κρασί τη θέση που του αξίζει στο διεθνές προσκήνιο. Βέβαια κρίνοντας από το γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε φτάσει στα 1500 περίπου οινοποιία από τα 500,.φαίνεται να βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ποιον οινοχόο θα καλούσατε για ένα ποτήρι κρασί και τι θα του προσφέρατε να δοκιμάσει;
A.A.: Θα καλούσα το φίλο και συνεργάτη Γιώργο Καραμανώλη και θα του πρόσφερα ένα αφρώδες κρασί από την Αγγλία.