Αντάμα, θα πει “μαζί, παρέα”!

✒️ Υπογράφει: Ειρήνη Τσιριγώτη

Το ελληνικό ποτό βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στη ρακή ή αλλιώς τσικουδιά ή τσίπουρο γιατί ναι, είναι αλήθεια ότι αυτές οι διαφορετικές ονομασίες αναφέρονται ακριβώς στο ίδιο απόσταγμα από στέμφυλα. Η επιλογή της ονομασίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της παρασκευής του, με την Κρήτη να περηφανεύεται για την Τσικουδιά ή τη Ρακή της και τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, να προτιμούν την ονομασία «Τσίπουρο».

Το ταξίδι της γέννησής του χάνεται στο βάθος του χρόνου, με πιθανότερη ημερομηνία απαρχής τον 14ο αιώνα από μοναχούς που ζούσαν στο Άγιο Όρος. Έκτοτε, έγινε το αγαπημένο ποτό της παρέας. Απολαυστικό με τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων είτε βρίσκεστε σε βουνό είτε σε θάλασσα. Ωστόσο στην τελευταία, το τσίπουρο είναι ο ιδανικός σύντροφος, ένας επιπλέον φίλος στο τραπέζι σας.

Το καλοκαιράκι ήρθε και ενδείκνυται για όμορφες στιγμές σε παραθαλάσσια ταβερνάκια. Οι θαλασσινοί μεζέδες ζητούν τσίπουρο γι’ αυτό άλλωστε και αποκαλούνται από πολλούς τσιπουρομεζέδες. Ακόμα, κι αν δεν έχετε το χρόνο και την πολυτέλεια να διασκεδάζετε συχνά έξω. Ένα ποτήρι αρωματικού τσίπουρου μπορεί να φέρει στη στιγμή, τη θαλασσινή αύρα σπίτι σας πλάι σε ένα σαγανάκι γαρίδας ή ένα ξιδάτο χταπόδι ή αγαπημένα πικάντικα μύδια και γιατί όχι πλάι σε όλα τα παραπάνω!

Η ιεροτελεστία της απόλαυσης των μεζέδων θαλασσινών ή μη θέλει ένα σωστό τσίπουρο και το καλό τσίπουρο είναι το αρωματικό! Και πιο αρωματικό από το Aντάμα του Κτήματος Porto Carras δύσκολα θα ξαναματαδείτε.

Ένα ελληνικό προϊόν που παράγεται από τα στέμφυλα των αρωματικών ποικιλιών Μοσχάτου και Μαλαγουζιάς, οι οποίες καλλιεργούνται στο βιολογικό αμπελώνα του Κτήματος και δίνουν αυτό το εκρηκτικό και φινετσάτο μπουκέτο αρωμάτων.

Για να το απολαύσετε καλύτερα θα ήταν να προμηθευτείτε τα ειδικά ψηλά ποτήρια για τσίπουρο, ώστε να νιώσετε την πλήρη ευδαιμονία που προσφέρουν τα αρώματα και οι γεύσεις του. Στην όψη είναι άχρωμο, κρυστάλλινο θα λέγαμε ενώ η αρωματική παλέτα θυμίζει εσπεριδοειδή, σύκο, σταφίδα και ξηρούς καρπούς, όπως καρύδι σε ένα ανθικό φόντο λευκών λουδουδιών, όπως η υπέροχη γαρδένια, το γιασεμί και το τριαντάφυλλο. Ήδη από την πρώτη γουλιά καταλαίνουμε το πληθωρικό του σώμα, τη ζέση από την αλκοόλη και την τέλεια ισορροπημένη γεύση. Είναι ένα ευκολόπιοτο απόσταγμα με βελούδινη και μακρά επίγευση.

Το τσίπουρο πρέπει να σερβίρεται πάντα δροσερό ή κρύο και αν επιθυμείτε την προσθήκη νερού ή πάγου, να είναι σε ελάχιστες ποσότητες. Η ονομασία που επέλεξε το Κτήμα Porto Carras, γι’αυτό το τσίπουρο είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική καθώς Αντάμα, θα πει “μαζί, παρέα”. Πάρτε το λοιπόν μαζί σας στην παρέα και στις δύο εκδοχές του -με γλυκάνισο ή χωρίς- και χαρείτε στιγμές κεφιού και χαράς πλάι στους αγαπημένους σας.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!